Logo

 • Детски коледен базар 12.12.2014

  На следващия ден- 12.12.2014г. и на 13.12.2014г. ще направим БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОЛЕДЕН БАЗАР НА ДЕТСКИ ДРЕШКИ И АКСЕСОАРИ, които ще се събират до 11.12.2014г. в кантората на адв. Петя Колчева на ул. "Кузман Шапкарев" № 4 (до Народния театър), за което каним всички желаещи адвокати!

 • Семинар Боровец 27-29-03.2015г. 27.03.2015

  УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
  Каним ви на семинар, програмата на който публикувам по-долу. Очаквам ви, за да сме заедно три дни, в които да съчетаем полезното с приятното и да се върнем обогатени с нови идеи и с прекрасни спомени от съвместно споделеното ни време!

 • Семинар - 13 и 14 юни 13.06.2015
  Колеги, имаме един прекрасен продукт, създаден от адв. Веселина Благоева и нейния екип, възползвайте се от възможността да участвате в Семинара, организ
  иран от Фондация "Алеко" и адв. Веселина Благоева, член  на УС на Асоциацията за жените адвокати

  пълен текст

 • Международна конференция на 26 и 27 ноември 26.11.2015 Международната конференция на тема „Институциите, медиите и обществеността заедно срещу насилието върху жени“ ще се проведе на 26 и 27 ноември 2015г. в конферентната зала на Представителството на Европейската комисия в България, адрес: гр.София, ул.“Раковски“ № 124.

  пълен текст

 • Покана за Уъркшоп - 14.7.2016г. 14.07.2016
  АСОЦИАЦИЯ ЗА ЖЕНИТЕ- АДВОКАТИ има удоволствието да Ви покани на УЪРКШОП на тема:
  „МЕЖДУ ПРОФЕСИОНАЛНОТО И ЛИЧНОТО – В ТЪРСЕНЕ НА АВТЕНТИЧНАТА НИ ИЗЯВА. ЧУВА ЛИ СЕ НАШИЯТ ГЛАС?”

  с д-р ДАНИЕЛА НАЙДЕНОВА - сертифициран музикален психотерапевт, музикален педагог с богата практика, изтъкнат солов и ансамблов изпълнител.


  пълен текст

 • ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ в Международна конференция: 23.11.2016 „ЕЛЕКТРОННОТО ПРАВОСЪДИЕ България – възможности и предизвикателства. Италия – реализация и опит. Добри европейски практики“

  пълен текст

 • Международна конференция „По съвестта на вярата и по дълга на гражданската свобода“ 25.05.2017  Поканваме Ви да вземете участие в провеждането на Международна конференция на тема:

  „По съвестта на вярата и по дълга на гражданската свобода“ – Приносът на Българската Православна Църква за спасяването на българските евреи.

  Ролята на адвокатурата за защита на най-висшата ценност- човешкия живот при спасяването на българските евреи”.

  пълен текст

 • Семинар по прилагане Харта на основните права на ЕС 20.02.2020

  Уважаеми колеги и колежки,

  Честита Нова 2020г. с пожелание от мен и Управителния съвет на Асоциацията за успешна и ползотворна година и много нови начинания, полезни и приятни за всички нас!

  Изпращам покана за участие в два форума, които се организират в Италия през м. февруари 2020г.

  пълен текст

 • Една българка между съдебните кулоари на България и Италия 28.11.2014

  Ако, ние българите работим и имаме същите високи изисквания към себе си и към другите по начина, по който го правим, когато сме зад граница – ще постигнем големи успехи за кратко време – каза адвокат Мария Ганчева, един от двамата българи с действаща адвокатура в Милано, Италия.

  пълен текст

 • Личностното израстване на жената-адвокат в България 31.10.2014

  Женското лидерство – предизвикателства, модели и перспективи. Кои са динамиките, които влияят върху посоките, в които направляваме живота си? Кое е важно за личностното развитие и израстване на жената-адвокат в България? Един разговор реализиран със съдействието на Асоциацията за жените-адвокати и нейния председател адвокат Елка Пороминска. В дискусията участват консултанти на световни корпорации и организации – Изабел Пужол от Франция и Дориан Барони от Италия, адвокат Елка Пороминска, адвокат Веселина Благоева и адвокат Мария Ганчева – вписана в Софийска адвокатска колегия и Адвокатска колегия Милано, Италия.

  Превод в ефир: Дафинка Костадинова.

  пълен текст

 • Жената лидер в адвокатска тога 17.10.2014

  Елка Пороминска, член на Софийския адвокатски съвет, председател на Асоциацията за жените-адвокати е гост на предаването "Законът и Темида" на радио "Христо Ботев".

  Двайсет години на едно трудно поприще. Разговор за съдебните саги, за житейските казуси и съдебната система.

  пълен текст

 • Какво се случи и какво не се случи в съдебната система през 2014 г. 19.12.2014

  Позицията на адвоката от Софийския адвокатски съвет Елка Пороминска. Тя и адвокат Веселина Благоева, от Управителния съвет на Асоциацията на жените адвокати, са специални гости в последното за годината издание на „Законът и Темида”.

  пълен текст

 • "Срещи в огледалото"- на тема " неслучващата се съдебна реформа" 13.12.2014

  с участието на адв. Елка Пороминска- Председател на Асоциацията за жените-адвокати и член на САС.

  пълен текст

 • Изменения и допълнения в закона за адвокатурата и как те ще засегнат всички нас? 01.03.2015

  с участието на адв. Елка Пороминска- Председател на Асоциацията за жените-адвокати и член на САС.

  пълен текст

 • Заглавие 01.01.1970
 • Осми март в резиденцията на турския посланик в България 08.03.2015

  Светски дами от столичния елит и дипломатическия корпус бяха поканени в резиденцията на посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче. В една от най-красивите и старинни сгради на София - архитектурна и културна ценност от национално значение, тържествено бе отбелязан 8 март.

  пълен текст

 • Борбата с насилието над жени (БНТ) 26.11.2015 Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените-адвокати, в предаването "Денят започва на БНТ".

  пълен текст

 • България в световната кампания „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“ 03.12.2015 Коментар на Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените-адвокати, за БНР.

  пълен текст

 • България трябва да подпише и ратифицира Истанбулската конвенция 27.11.2015 Разговор с адв. Силвия Белони, член на адвокатската колегия в Милано, член на Асоциацията на жените-юристи в Италия (секция Милано); Франческа Кунтери, вицепрезидент на Комитета по равнопоставеност на половете към Адвокатската колегия в Милано, секретар на Асоциацията на жените юристи в Италия (секция Милано); адв. Мария Ганчева, член на САК, член на миланската адвокатска колегия; адв. Франческа Кастильони, член на Дисциплинарния съд към Аднвокатската колегия в Милано, член на Асоциацията на жените юристи в Италия (секция Милано); адв. Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, член на УС на Софийския адвокатски съвет.

  пълен текст

 • Всяка трета жена в Европа е жертва на насилие 25.11.2015 Мащабна адвокатска конференция по повод Международния ден за елиминиране на насилието над жени – 25 ноември.

  пълен текст

 • Адв. Елка Пороминска: Психическият тормоз е не по-малко вреден и опасен за всяка личност 02.11.2018

  Психическият тормоз е не по-малко вреден и опасен от всяко друго насилие, но най-важно е да се защитят интересите на най-уязвимите групи в обществото з- тези на жените и децата. Това сподели шефката на Асоциацията на жените-адвокати Елка Пороминска в интервю за „Темида – цената на истината“ – единственото юридическо предаване в българския телевизионен ефир, което се излъчва всяка неделя от 13.00 ч. по Евроком.

  пълен текст

 • 9 хил. лева дарени на деца с церебрална парализа 26.11.2018

  Близо 9000 лв. бяха дарени на деца с церебрална парализа на традиционния благотворителен бал на юристите, който събра елита в правния свят за шеста поредна година. Над 200 адвокати и магистрати от цялата страна присъстваха на церемонията, на която бяха раздадени Националните правосъдни награди. Освен статуетките, грамотите, вълнението от отличените успехи и тържествените речи, във фокуса на събитието бяха деца с церебрална парализа, част от които присъстваха в залата, заедно със своите семейства, а балът на юристите беше посветен на каузата да събере пари за тяхното подпомагане, заяви за БТА водещата на церемонията юристът Нина Хамилтън.

  пълен текст

 • Адвокат Десислава Каменова дебютира като писател в Националната Библиотека 25.01.2019

  Асоциацията за жените адвокати беше инициатор и организатор на премиерата на дебютната книга на Десислава Каменова “Лукиана” (КК “Труд”) снощи в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). Литературната вечер изпълни Централното фоайе с многолюдна публика – адвокати, членове на асоциацията, почитатели на писаното слово. Като “книга-споделяне – не толкова литературен факт, а факт на споделеност”, определи сборника от къси разкази Мирела Иванова, поетеса, преводач и драматург на Народния театър “Иван Вазов”. Според нея “книгата сякаш оставя отворена врата за всеки”.

  пълен текст

 • Международна конференция за приноса на Българската православна църква за спасяването на българските евреи 27.05.2017

  На 25 и 26 май в София, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит се състоя Международната конференция на тема: „По съвестта на вярата и по дълга на гражданската свобода – приносът на Българската православна църква за спасяването на българските евреи. Ролята на адвокатурата за защита на най-висшата ценност – човешкия живот при спасяването на българските евреи“. Проявата е свързана с номинирането на Православната ни църква за Нобеловата награда и се организира от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Асоциацията за жените-адвокати, Висшия адвокатски съвет и Софийския адвокатски съвет, с подкрепата на Организацията на евреите в България „Шалом“ и Секция „Теология“ към Съюза на учените в България.

  пълен текст

 • "Адвокати против насилието" подкрепят промените в НК, свързани с криминализирането на някои от формите на домашното насилие 19.11.2018

  Международният форум "Адвокати против насилието" подкрепя промените в Наказателния кодекс, свързани с криминализирането на някои от формите на домашното насилие. Това съобщи за БТА адвокат Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жени-адвокати, участник във форума, провел се от 16 до 18 ноември 2018 г. в гр. Пловдив и Старосел.

  пълен текст

 • Проблемите на Търговския регистър ще затруднят нотариалните сделки 14.08.2018

  Няма яснота как Агенцията по вписвания ще се отработи забавянето, но няма да се загубят данни, коментират адвокат Елка Пороминска и експертът по киберсигурност Любомир Тулев

  пълен текст

 • Национални награди за правосъдие – 2019 г. 16.02.2020

  Адв. Мария Ганчева- член на Асоциацията за жените адвокати, получи специалната награда на седмото издание на Националните награди за правосъдие -2019г. за приноса й в международното сътрудничество. Наградата връчи Председателката на Асоциацията за жените-адвокати- адв. Елка Пороминска.

  пълен текст

 • Ако искате да бъдете успешни, помагайте на хората 03.06.2022

  „Законът и Темида“ на 10 години! Предаването, което променя човешки съдби и работи за спазването на върховенството на закона

  пълен текст

 • Международна конференция за приноса на БПЦ за спасяването на българските евреи 03.06.2017

  Проявата е свързана с номинирането на Православната ни църква за Нобеловата награда и се организира от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Асоциацията за жените-адвокати, Висшия адвокатски съвет и Софийския адвокатски съвет, с подкрепата на Организацията на евреите в България „Шалом“ и Секция „Теология“ към Съюза на учените в България.

  Към репортажа ...
 • Право на защита, правна сигурност и национална сигурност 26.05.2023

  Права и сигурност. Право на защита, правна сигурност и национална сигурност. Международни аспекти на защита на човешките права и националната сигурност. Това са темите на юридическото предаване на програма "Христо Ботев" "Законът и Темида". Своите коментари правят доц. д-р Тодор Коларов – ръководител Департамент "Национална и международна сигурност" в НБУ, и адв. Елка Пороминска – председател на Асоциацията за жените адвокати – консултанти на предаването.

  Към интервюто ...
 • Епидемия ли е домашното насилие? 02.06.2023

  Епидемия ли е домашното насилие и адекватно ли е сега действащото законодателство? Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита от домашното насилие. Разширява се кръгът на жертвите под защита. Проблем е, че все още липсва Национална информационна система за домашното насилие. На Националния телефон 112 са получени за 3 години над 110 хиляди сигнала за домашно насилие, като пострадалите деца за миналата година са близо 1000, а за тази година до момента 11 са убитите жени – една твърде тъжна статистика... Адв. Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати и дългогодишен консултант на предаването "Законът и Темида", сподели в ефир случай от своята практика.

  Към интервюто.
 • Адв. Елка Пороминска и нотариус Камен Каменов – 26.11.2023

  Наградата "Жена адвокат на годината" беше присъдена снощи на адв. Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, известен и популярен наш адвокат, с много опит и признание, дългогодишен консултант на "Законът и Темида".

  Пълен текст.

 • Ден на ООН за борба срещу насилието 27.11.2023

  Радиокафе гостува на Института за държавата и правото при Българска академия на науките. По повод 25 ноември и научно-приложната конференция на ИДП по повод Mеждународния ден за елиминиране насилието срещу жени, говорим за реформата на защитата от домашно насилие, съдебната практика и какви са общите проблеми на борбата срещу домашното насилие в Европа. И още: какви изисквания поставя Европейския съд за защита правата на човека пред българската държава с оглед гарантиране на човешките права? Познава ли българският съд международните стандарти за защита правата на човека?

  Пълен текст.

 • Нежният пол в адвокатурата вече със свое представителство 06.07.2014

  Ние, учредителите на „АСОЦИАЦИЯ ЗА ЖЕНИТЕ-АДВОКАТИ” (АЖА)

  д е к л а р и р а м е:

  1. 1/ С радост пред всички колеги адвокати, че на 06 юли 2014г. в град София се учреди Сдружение с нестопанска цел в обществена полза „АСОЦИАЦИЯ ЗА ЖЕНИТЕ-АДВОКАТИ” (АЖА);

  пълен текст

 • Инициатива за създаване на Сдружение на жените-адвокати 23.06.2014

  Уважаеми колеги,

  Във връзка с инициатива за създаване на Сдружение – Асоциация на жените - адвокати Ви каним на учредително събрание на жените - адвокати, което ще се състои на 06.07.2014г. (неделя) от 10 ч. в Залата за обучения на САК в Търговския дом - гр. София, бул. „Витоша” №1 А - етаж трети.

  За инициативния комитет - адв. Петя Колчева и адв. Елка Пороминска

 • Коледно парти на „АСОЦИАЦИЯ ЗА ЖЕНИТЕ-АДВОКАТИ” 11.12.2014

  Каним колегите- членове на Асоциацията за жените-адвокати на Коледно парти на 11.12.2014г. от 13.30ч. в Бирария "Ники" на ул. "Екзарх Йосиф" 16.

 • Личностното развитие и израстване на жената-адвокат 20.10.2014

  С Е М И Н А Р на тема „ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТИЕ И ИЗРАСТВАНЕ НА ЖЕНАТА-АДВОКАТ”

  /ЖЕНСКОТО ЛИДЕРСТВО: предизвикателства, модели и перспективи/

  20 октомври 2014 (понеделник) от 10.00 часа в ЦЕНТЪРА ЗА ОБУЧЕНИЕ НА АДВОКАТИ „Кр. Цончев”, гр. София 1000, ул. Цар Калоян № 8, ЕТАЖ ІV, зала 3.

  пълен текст

 • Европейски проект във връзка със защита правата на човека - Бургос 2020 01.09.2020

  Уважаеми колеги,

  Изпращам ви покана за участие в обучение по Европейски проект във връзка със защита правата на човека. От 1 до 3 април 2020 г. в Бургос ще се проведе вторият семинар по прилагането на Хартата на основните права на ЕС, организиран в рамките на европейския проект Lawyers 4 Rights .

  пълен текст